Vánoční cukRAWí

Vánoce mimo jiné znamenají spoustu dobrého jídla, které se ale málokdy vyznačuje tím, že by bylo zdravé. Vánoční cukroví ale nemusí být hromada bílé mouky, másla, cukru a vajec. Jde to i jinak, zdravěji. Popusťte uzdu své fantazii a vykouzlete pro sebe a svou rodinu voňavé lahodné a přitom jednoduché a rychlé vánoční cukroví z oříšků, kokosu, sušeného ovoce, datlí, medu a koření, které zvládnete klidně i na poslední chvíli. A ani slané pohoštění nemusí být pro naše zdraví velká zátěž – mrkněte na recept na SilwestRAWské jednohubky.

 

vanoce

 

Možných variant je nespočet, proto Vám nabízím pro inspiraci seznam ingrediencí, které můžete použít a univerzální návod na výrobu nejrůznějších vánočních pochoutek. Zbývá už jen pustit se do experimentování a najít tu svoji „nej“ kombinaci.

Pokud byste ale uvítali raději konkrétní recepty, stáhněte si zdarma e-book s recepty na rychlé a jednoduché vánoční cukroví bez rafinovaného cukru, lepku, laktózy a bez pečení:


81-vanocni-cukrovi


Ingredience pro výrobu Vánočního cukroví:
  • Vaše oblíbené ořechy nebo jejich kombinace – lískové, vlašské, mandle, para, kešu, pistácie…
  • kakao, nejlépe nepražené
  • datle, med, agávový sirup nebo jiné sladidlo a pojivo zároveň
  • kakaové máslo, kokosový olej
  • kokosový cukr
  • sušené ovoce
  • pomerančová šťáva
  • kokos
  • kakaové boby
  • koření – skořice, vanilka, kardamom, chilli, zázvor, hřebíček, pomerančová a citronová kůra…
  • čokoláda: kakao, kakaové máslo, med

 

Ořechy si nejprve na pár hodin namočíme, aby se staly lépe stravitelnými a stejně tak sušené ovoce, aby změklo a šlo lépe zpracovat. Můžeme použít i drť, která nám zbyla po přípravě ořechového mléka. Po odmočení ořechy propláchneme a necháme pořádně proschnout, sušení můžeme urychlit sušičkou nastavenou na teplotu do 42°C. Poté ořechy vložíme do kuchyňského robotu a rozsekáme najemno. Teď přichází ten správný čas přisypat do robotu kakao, kakaové boby, kokos a koření. Pak postupně přidáváme datle, sušené ovoce a/nebo med či jiné sladidlo, rozpuštěné kakaové máslo nebo kokosový olej, můžeme přidat trochu pomerančové šťávy a mixujeme, dokud nám nevznikne tužší lepivé těsto. Těsto si dáme na hodinu odpočinout do lednice a potom z něj rukama tvarujeme kuličky a tyčinky nebo ho vyválíme mezi dvěma kousky potravinářské folie a vykrajujeme libovolné tvary. Pokud budete cukroví vykrajovat, použijte méně medu a zbytek nahraďte kokosovým cukrem, sladkosti pak budou lépe držet tvar. Nakonec můžeme cukroví máčet v čokoládě a/nebo obalit v drcených oříšcích, kakaových bobech, kokosu či kakau. Do kuliček můžeme také schovat oříšek nebo kousek sušeného ovoce. Zbylou čokoládu můžeme nalít do formiček, přidat oříšky, kokos nebo sušené ovoce a nechat ztuhnout.

 

Chtěli byste raději konkrétní recepty? Stáhněte si zdarma e-book s recepty na rychlé a jednoduché vánoční cukroví bez rafinovaného cukru, lepku, laktózy a bez pečení:


81-vanocni-cukrovi



 

Podělte se s námi, jaké dobroty připravujete na Vánoce Vy ;)

 

Základy celostního přístupu ke zdraví Vás učím zdarma v 21-denním e-mailovém programu Cesta ke zdraví těla, mysli i duše.

 

About Zuzana Hoffmannová

Mojí vášní je pomáhat lidem najít příčiny a řešení jejich zdravotních problémů a sledovat, jak se jejich životy obrací k lepšímu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>