Raw food – živá strava pro zdraví

fruit-419623_1280

Slovíčko RAW je v našich končinách poslední dobou stále používanější. Pokud mluvíme o RAW food, bavíme se o potravinách rostlinného původu v jejich přirozeném stavu, tedy syrových.

Zastánci RAW food, nebo-li živé stravy, konzumují především čerstvé ovoce, zeleninu, oříšky a semínka, která neprošla tepelnou úpravou nad 40°C.

 

I já jsem si tento způsob stravování v posledních měsících velmi oblíbila a tak většinu mého jídelníčku tvoří právě syrové ovoce, zelenina, semínka, oříšky a klíčky.

 

Návrat k přirozenosti

apple-2311_1280Můžeme to chápat jako návrat ke své přirozenosti – syrové potraviny jsou přece přirozené pro všechny živočichy na naší planetě. Neznám jediné zvíře, které by si svoje jídlo tepelně upravovalo. Zvířata ve volné přírodě také nebývají nemocná. Všimli jste si ale, kolik zdravotních problémů se vyskytuje u zvířat, která žijí s člověkem a jsou krmena tepelně upravovanou stravou?

Živá strava pro zdravý život

Tím prvotním důvodem, proč se lidé rozhodnou alespoň částečně přejít na syrovou stravu, jsou často právě zdravotní problémy. Jak asi tušíte, naše tělo potřebuje ke svému fungování dostatek živin, a to jak těch makro (cukry, tuky, bílkoviny) tak těch mikro (vitamíny, minerály, stopové prvky). Tepelnou úpravou nad 40°C se mění chemická struktura i výživová hodnota potravin, ničí se důležité enzymy a mikroživiny a z živé stravy se tak stává neživá hmota. Taková potrava pro tělo není přirozená a proto spustí obranné imunitní mechanismy, které spotřebovávají značnou část naší energie. Proto se také po takovém jídle často cítíme unavení.

Oproti tomu syrové potraviny jsou pro člověka (s funkčním trávicím systémem) snadno stravitelné a dodávají mu všechny potřebné živiny ve správném poměru, takže je tělo dokáže efektivně vstřebat a využít. Bohužel se moderní způsob života podepsal i v tomto směru a vzhledem ke znečištění a vyčerpání půdy prakticky není možné získat všechny potřebné živiny čistě ze stravy. A to ani pro běžné fungování, natož pro léčbu.

Člověk dokáže přežít na jakékoliv potravě, otázka zní, jak dlouho a jak kvalitní tento život bude…

Ale zpátky k syrové a vařené stravě. Možná budete namítat, že si člověk jídlo tepelně upravuje už tisíce let a je tudíž na takovou stravu zvyklý. Pravda je taková, že člověk dokáže přežít na jakékoliv stravě, otázka zní, jak dlouho a jak kvalitní tento život bude. Zkuste se také zamyslet, jak vypadal jídelníček našich předků a v čem se lišil od jídelníčku moderní civilizace. Největší změny se přitom udály teprve za posledních 100 let. Přestože se nám povedlo vymýtit nemoci jako byl mor, černý kašel a další, vystřídaly je jiné zdravotní problémy, pramenící často právě z nevhodné stravy a moderního stylu života.

Příjemné překvapení

fruit-189246_1280Neznamená to, že byste měli vyřadit všechno, na co jste byli dosud zvyklí a jíst jen ovoce, zeleninu, ořechy a semínka. Vtip je v tom, že pokud vařené jídlo doplníme alespoň z poloviny syrovými potravinami, k obranné reakci našeho těla nedochází. Proto postupně zvyšujte podíl syrové stravy ve svém jídelníčku a pozorujte, jak na to Vaše tělo reaguje. Budete příjemně překvapeni…

Malé dětí vědí, co je nejlepší

I mě překvapilo, jak lehce a vitálně se člověk může cítit. A taky, že na WC vůbec nemusí smrdět… :) Přestože se zdravou výživou zabývám už pěknou řádku let, ovoce a zelenina se v mém jídelníčku ve větším množství vyskytovaly naposledy někdy v dobách dětství (děti většinou vycítí, co je pro ně přirozené a než si vytvoří závislost na vařené stravě a sladkostech, vyhledávají hlavně čerstvé a šťavnaté ovoce a zeleninu – ano, to že jsme „zvyklí“ na vařenou stravu je vlastně závislost, způsobená toxiny vylučovananými škodlivými mikroorganismy, které se živí nestravitelnými zbytky jídla, zatěžují náš organismus a mohou způsobovat celou řadu zdravotních problémů). Jaká chyba!

Pořád to nebylo ono…

I když se mi podařilo zbavit se většiny svých zdravotních problémů, částečně změnou stravy (hlavně omezením masa, mléčných výrobků, rafinovaného cukru a bílé mouky), částečně díky přírodním potravinovým doplňkům a velmi důležitou roli zde sehrálo také pochopení poselství nemocí a následná změna myšlení, postojů a chování (viz. celostní přístup), pořád to nebylo ono.

Přišel čas na další změnu

A pak jsem se jednoho dne dostala k myšlence živé stravy. Nepamatuju se už přesně, kdy a kde to bylo, ale každopádně to přišlo přesně v ten správný čas. Byla jsem připravená udělat další změnu. A tak jsem postupně začala do svého jídelníčku zařazovat více syrové stravy, ke snídani jíst místo pečiva ovoce, vařené jídlo doplňovat zeleninou… Naučila jsem se naslouchat svému tělu a cítila jsem, jak dobře mi dělá syrové ovoce a zelenina. Ze začátku mi to přišlo takové nedostačující, neuspokojivé, měla jsem tendenci k syrové stravě přistupovat jako k vařené, zbytečně jsem vymýšlela různé (mnohdy nevhodné) kombinace, hodně jsem bojovala s chutěmi na nezdravé potraviny (což může znamenat nedostatek vitamínů a minerálů, proto je vhodné doplňovat je pomocí přírodních doplňků stravy). Jenže když jim podlehnu, moje tělo mi většinou dá najevo, že tudy moje cesta nevede. Stejně tak, když sním sice syrové jídlo, ale v nevhodné kombinaci.

fruits-82524_1280Nejdůležitější je naslouchat svému tělu

Momentálně jím syrovou stravu v létě asi z 80%, v zimě přibližně z 50%, většinu mého jídelníčku tvoří ovoce, navečer si obvykle udělám zeleninový salát, někdy přidám semínka, oříšky nebo klíčky, vařené jídlo doplňuju spoustou syrové zeleniny, pomáhám si bylinkami a přírodními doplňky stravy a cítím se výborně. Nedržím se přesně nějakých striktních pravidel, spíš se snažím o jednoduchost a přirozenost, řídím se především signály mého těla.

Zdravotní problémy jsem neměla už několik let

Čas od času se u mě, tím jak se tělo ještě stále čistí (i v ovoci a zelenině bohužel často najdeme zbytky pesticidů a chemických hnojiv, nemluvím o vodě, ovzduší a dalších vnějších vlivech a samozřejmě ne vždy jím úplně zdravě :) ), vyskytnou detoxikační příznaky, jako třeba rýma, zvýšená teplota nebo únava, které ale za pár dní s přírodní podporou zase odezní. Nějaké závažnější zdravotní problémy jsem neměla už několik let.

A co Vy, zkusíte to taky? :)

 

Základy celostního přístupu ke zdraví Vás učím zdarma v 21-denním e-mailovém programu Cesta ke zdraví těla, mysli i duše>>>

 

About Zuzana Hoffmannová

Mojí vášní je pomáhat lidem najít příčiny a řešení jejich zdravotních problémů a sledovat, jak se jejich životy obrací k lepšímu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>