Jak na domácí bylinkový sirup bez cukru a vaření

Vyrobte si jednoduchý domácí bylinkový sirup bez cukru a vaření

sirupy

Vyrobit si bylinkový sirup mě vždycky moc lákalo, ale odrazovalo mě, že ve všech receptech, které jsem našla, se k výrobě používal cukr a bylinky se často tepelně zpracovávaly, což podle mého názoru znehodnocuje jejich léčivou sílu.

Experiment dopadl výborně

A tak jsem se rozhodla experimentovat a vyrobit si bylinkový sirup trochu jinak – za studena a s medem. A protože experiment dopadl výborně, ráda se o něj s vámi podělím, koneckonců na tom není vůbec nic složitého. To nejdůležitější je samozřejmě nasbírat si bylinky. Můžeme si udělat sirup z jednoho druhu nebo ze směsi bylin.

 

Bylinky, které můžete pro výrobu sirupu použít, a jejich léčivé účinky:

  • elderberry-350026_1920Bez černý (květy) – působí především v oblasti dýchacího ústrojí, pomáhá při chřipce a nachlazení, podporuje pocení, má antibakteriální účinky, posiluje imunitu, čistí krev
  • Smetánka lékařská (květy) – univerzální bylinka, čistí a posiluje organismus, podporuje metabolismus, pozitivně působí na trávicí a močové ústrojí
  • Jitrocel kopinatý (listy) – uplatňuje se především v oblasti dýchacího ústrojí, pomáhá při chřipce a nachlazení, čistí plíce a průdušky, dále podporuje trávicí a vylučovací systém, čistí krev
  • daisy-1328543_1920Sedmikráska obecná (květy) – pomáhá především při zánětech močového ústrojí, onemocnění dýchacích cest, čistí krev, podporuje metabolismus, posiluje imunitu
  • Kopřiva dvoudomá (nať) – čistí krev, podporuje krvetvorbu, působí protizánětlivě, uplatňuje se především v oblasti močového ústrojí a oběhového systému, podporuje metabolismus, napomáhá vylučování kyseliny močové
  • Aloe pravá (listy) – celkově pročišťuje a posiluje organismus, pozitivně působí na trávicí a nervový systém, má hojivé a protizánětlivé účinky, pomáhá při zácpě
  • linden-tree-817061_1920Lípa srdčitá (květy) – celkově posiluje organismus, používá se především při chřipce a nachlazení, podporuje pocení, snižuje horečku, usnadňuje vykašlávání, podporuje trávení, ředí krev
  • Smrk ztepilý (mladé větvičky) – uplatňuje se při onemocnění dýchacích cest, pomáhá při chřipce a nachlazení, uvolňuje hleny
  • Violka vonná (kvetoucí nať) – čistí krev, podporuje metabolismus, pomáhá při onemocnění dýchacích cest viola-odorata-846444_1920a močového ústrojí, rozpouští hleny, mírní kašel, odstraňuje nadměrné pocení, tlumí bolest hlavy
  • Divizna velkokvětá (květy) – používá se zejména při onemocnění dýchacího ústrojí, uvolňuje hleny, čistí plíce a průdušky
  • Mateřídouška obecná (kvetoucí nať) – pozitivně působé především na plíce a průdušky, dezinfikuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání, zklidňuje, tiší bolesti hlavy, podporuje trávení, mírní menstruační potíže
  • mellisa-1063171_1920Hloh obecný (květ, listy) – jedna z nejlepších rostlin na srdce, posiluje činnost srdce a krevní oběh, mírní bušení srdce a arytmii, reguluje krevní tlak, zklidňuje
  • Meduňka lékařská (nať před rozkvětem) – působí především na nervový systém, uklidňuje psychiku, tlumí bolest hlavy, uvolňuje křeče, odstraňuje bušení srdce, mírní menstruační potíže, výborná při nespavosti
  • Kozlík lékařský (kořen) – stabilizuje nervovou soustavu – uklidňuje nervozitu a při apatii naopak podněcuje lavender-399273_1280aktivitu, pozitivně působí také na srdce, mírní křeče a bolesti hlavy, pomáhá při nespavosti
  • Levandule úzkolistá (kvetoucí nať) – uklidňuje, tlumí bolest hlavy, podporuje trávicí a dýchací ústrojí
  • Podběl lékařský (květ) – uplatňuje se především v oblasti dýchacích cest, pomáhá při astmatu a alergiích
  • Třezalka tečkovaná (kvetoucí nať) – zklidňuje, čistí krev, podporuje metabolismus, působí zejméně v oblasti trávicího, močového, nervového a oběhového systému, pomáhá při menstruačních potížích a klimakteriu
  • chamomile-401490_1920Máta peprná (nať před rozkvětem) – pomáhá především trávicímu ústrojí, podporuje metabolismus, zlepšuje chuť k jídlu, celkově uklidňuje a posiluje organismus, mírní bolest hlavy
  • Heřmánek pravý (květ) – univerzální bylinka, celkově posiluje a uklidňuje organismus, působí silně antibakteriálně a protizánětlivě, pomáhá při chřipce a nachlazení, při trávicích těžkostech i problémech močových cest, mírní menstruační potíže
  • ginger-1332951_1920Zázvor pravý (kořen) – podporuje trávení a metabolismus, působí antibakteriálně a protizánětlivě, posiluje imunitu, pomáhá při chřipce a nachlazení
  • Česnek setý – silné antibiotikum, všestranný lék, působí pozitivně na celý organismus, čistí krev a lymfu, pomáhá při chřipce a nachlazení
  • Cibule kuchyňská – silné antibiotikum, všestraný lék, pomáhá v oblasti dýchacího, trávicího a močového ústrojí, čistí krev, pomáhá při chřipce a nachlazení
  • Křen selský – antibakteriální, protizánětlivé a dezinfekční účinky, podporuje trávení, pomáhá v oblasti dýchacího ústrojí, pomáhá při chřipce a nachlazení

Na výrobu sirupu budeme potřebovat:

  • čerstvé bylinky podle vlastního výběru
  • med (můžeme použít i zcukernatělý, v teple se bude postupně rozpouštět)
  • uzaviratelné sklenice
  • plátno na scezení

Postup výroby:

bylinkový sirupČerstvé bylinky opláchneme, důkladně osušíme a v případě potřeby překrájíme na menší kousky, můžeme i lehce podrtit, aby se uvolnila šťáva.

Sklenice vypláchneme horkou vodou a vysušíme čistou utěrkou.

Bylinky vložíme do sklenic, asi tak do ¾, navršíme med až po okraj a uzavřeme.

Sklenice umístíme za okno, každý den kontrolujeme a podle potřeby doplňujeme med.

Asi po 2-3 týdnech sirup scedíme přes čisté plátno, důkladně vymačkáme a přelijeme do čistých označených skleniček.

Skladování

Uchováváme na chladném, tmavém místě – v lednici sirup vydrží minimálně rok.

 

Sirupy používáme k oslazení čaje, jako limonádu – rozmíchaný ve studené vodě a ochucený citronem, nebo jen tak, ze lžičky přímo do pusy :)

 

Naše zdraví nezávisí jenom na tom, jak se staráme o své tělo – naučte se přistupovat ke svému zdraví celostně v 21-denním e-mailovém programu Cesta ke zdraví těla, mysli i duše>>>

 

About Zuzana Hoffmannová

Mojí vášní je pomáhat lidem najít příčiny a řešení jejich zdravotních problémů a sledovat, jak se jejich životy obrací k lepšímu.

7 Comments

  1. Dobrý den, delala jsem materidouskový sirup, ale skysnul mi. Ze sirupu je cítit kyselost. Dá se s tím neco delat?

    • Dobrý den Martino, nedávno se mi taky stalo, že po pár dnech bylo ze sirupu cítit, že začíná kvasit, ale nechala jsem to tak a zdá se, že teď už je všechno v pořádku, tak nevím, co se stalo. Každopádně si říkám, že medovina je taky ze zkvašeného medu a není to nic zdraví škodlivého… A doporučuju po přecezení sirup uchovávat v lednici.

  2. Děkuji za poučné návody a recepty na vašich stránkách

  3. s dovolením sdílím pro sebe a své přátele.nádherné stránky

  4. Dobry den, moc dekuji za skvely navodna sirup. Chci se zeptat, zda pri zcezeni proteka husty med skrze sitko, nebo se kvuli rozpusteni zahriva? Dekuji zaodpoved

Napsat komentář: Hanka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>